De oogsttoren is een samenwerkings- en co-creatieproject van verschillende partners.
Kunstenares Els Aerts maakte enkele jaren geleden een kleine toren van Babel met lege bierblikjes, geschonken door de mensen die toen het plein bevolkten (junks die toen nog hun blikjes Cara mochten drinken). Samen met artistiek leider Tom Vermeylen van Salto Humano vzw en muziekprogrammator James King van Sunshine Projects ontstond het idee om een grote toren te bouwen rond de filosofie van de toren van Babel. Samen bedachten ze het concept van de Bab(b)beltoren (een ledlicht- en geluidsinstallatie) en de Oogsttoren, een artistiek tweeluik rond de gedachte van Babel. Een symboliek die erg treffend is voor de wijk rond het De Coninckplein waar heel veel culturen samen leven.

Heel snel sloot ook Daphne Aalders van kookatelier Food For Foodies zich bij het project aan. Daphne speelde al geruime tijd met het idee van een buurttuin. Ze had ook genoeg kennis rond de verschillende eetbare planten .
Samen met buurtbewoners werd in de tuin van Bib Permeke in grote bakken gezaaid en geplant, er werden workshops georganiseerd en verhalen verteld.
De tuin vormde later de oogsttoren. Naast de plantenbakken, de vogelschrikken prijkten ook de foto's van degenen die hadden meegewerkt.
Als apotheose was er het oogstfeest met een lichtshow in de toren.
Wat nog rest is het oogstfeest dat elk jaar opnieuw wordt georganiseerd op het De Coninckplein . De plantenbakken en de vogelschrikken zijn verhuisd naar de Kloostertuin, een buurttuin in de omgeving.

Bij de Bab(b)eltoren die in de Kersttijd het plein een blauwe kleur gaf en met zijn 12 meter hoogte tot in de wolken scheen, maakte Els een geluidsmontage.
Voor de geluidsmontage stelde ze aan buurtbewoners, scholen, schrijfsters...de vraag: 'Hoe kan je elkaar begrijpen ondanks het feit dat je elkaars taal niet kent'.
Het vroeg wat moeite om onderaan de toren de gesprekken helemaal te begrijpen. Eigen aan het onderwerp.....

Het Europese DNA project samen met de stad Antwerpen bezorgden ons het nodige budget en ondersteuning.

Stacks Image 23
Stacks Image 25
Stacks Image 27
Stacks Image 29
Stacks Image 31
Stacks Image 138
Stacks Image 33
Stacks Image 35
Stacks Image 37
Stacks Image 39
Stacks Image 41
Stacks Image 43
Stacks Image 45
Stacks Image 47
Stacks Image 49
Stacks Image 51
Stacks Image 53
Stacks Image 55
Stacks Image 57
Stacks Image 63
Stacks Image 65
Stacks Image 67
Stacks Image 69
Stacks Image 71
Stacks Image 73
Stacks Image 75
Stacks Image 77
Stacks Image 79
Stacks Image 81
Stacks Image 83
Stacks Image 85
Stacks Image 115
Stacks Image 87
Stacks Image 89
Stacks Image 91
Stacks Image 93
Stacks Image 95
Stacks Image 97
Stacks Image 99
Stacks Image 101
Stacks Image 103
Stacks Image 105
Stacks Image 107
Stacks Image 109
Stacks Image 113